Depressie: zijn we op de goede weg?

Vandaag is het de Dag van de Gezondheid en dit jaar is het in teken van de strijd tegen depressie. In tien jaar tijd is het aantal gevallen van depressie wereldwijd gestegen met 20 procent. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend. REVIVE stapte naar Klara Bury, een gezondheidsexpert voor meer informatie.

De cijfers over depressies wereldwijd, maar ook in ons land, zijn gestegen. Dat bevestigt het Riziv, het Rijksinstituut voor Ziekte -en Invaliditeitsverzekering. “Ik schrik daar niet echt van. De druk die de maatschappij de bevolking oplegt, maakt hen ongelukkig omdat ze die niet kunnen volbrengen”, zegt Klara. “Ons westers systeem vraagt gigantisch veel van de bevolking. Voor veel mensen brengt dit teveel stress mee en hierdoor raak je in een vicieuze cirkel van frustraties en tekortkomingen. Dit leidt dan tot depressies.”

Volgens Klara zijn factoren zoals jaloezie, frustraties, schaamte, etc. in rijke maatschappijen zoals de westerse landen heel typisch voor een depressie. “Mensen vergelijken zich met andere mensen. Mensen willen altijd maar meer en meer. Hoe meer je omgeving heeft, hoe meer jij ook wil. Mensen willen geen minderwaardigheidsgevoel”, zegt Klara.

“Antidepressivum is niet de oplossing, praten wel.”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is depressie moeilijk bespreekbaar omdat het niet au sérieux wordt genomen. Mensen proberen het te verbergen, omdat ze zich ervoor schamen. “Als je echt depressief bent, dan druipt het letterlijk af van je gezicht. Mensen zien het aan je als je niet goed in je vel zit. Antidepressivum zal wel helpen, maar is niet de oplossing.”

“Alleen antidepressiva zijn niet de oplossing, praten wel”, zegt Klara Bury. © Ewelina Verhulst

Het gebruik van antidepressiva blijft maar toenemen in België, dat zegt Maggie De Block, minister van Volksgezondheid. Ze wil dat artsen minder snel antidepressiva voorschrijven. “De grootste kracht bij een depressie is iemand geestelijk helpen en daarom geloof ik in placebopillen”, zegt Klara. “Echte antidepressiva zullen wel helpen, dat is ook wetenschappelijk bewezen. Maar als mensen placebo pillen innemen, zullen ze zich toch gelukkiger voelen omdat er een positieve stof vrijkomt in de hersenen. Mensen denken dat ze de échte antidepressiva slikken.”

Volgens Klara is antidepressivum de makkelijkste oplossing, maar op termijn niet het beste. “Het is echt niet evident om naar een wildvreemde psycholoog te gaan om het diepste van je ziel bloot te leggen. Je mag dat niet onderschatten, want vaak voel je je ook niet op je gemak bij die persoon. Die drempel ligt – jammer maar helaas – voor veel mensen nog altijd gigantisch hoog. Voor hen is depressie niet bespreekbaar. De oplossing om die drempel te verkleinen is om de consultaties bij de psycholoog terug te betalen, wat op dit moment nog niet het geval is.”

“Voor heel veel mensen in ons land staat het water tot aan hun lippen omdat ze de druk en het tempo niet aankunnen.”

Klara vond vroeger dat depressie bij mensen voorkwamen die zwak waren. Maar nu ze zelf een zwaar en moeilijk leven lijdt als zorgkundige, begrijpt ze die mensen helemaal. “Ik kon me dat echt moeilijk inbeelden dat ik daaronder zou lijden, maar als het water echt tot aan je lippen staat en je je leven echt niet op orde krijgt, kan iedereen daar mee te maken krijgen. Ik heb nu meer begrip voor die mensen dan vroeger.”

 

Klara heeft ook nog een paar tips voor mensen die het moeilijk hebben om tegen een depressie te vechten.

Praten is de sleutel.

→ Krop het niet op. Zoek een vertrouwenspersoon die je door en door kent en praat er met je vrienden en familieleden over. De drempel ligt hier minder hoog dan bij een psycholoog.

Ga naar buiten.

→ Als je alle dagen binnen blijft en in je zetel ligt, ga je je echt niet beter voelen. Maak afspraken, doe iets nuttig met je dag. Zoek afleiding.

Eet voldoende.

→ Eten geeft energie en van energie krijg je zin om iets te doen. Vul je maag dus maar goed.

Geen antidepressiva.

→ Antidepressivum is niet de oplossing. Het geeft je een gevoel dat je gelukkiger en opgewekter bent, omdat er een positieve stof vrijkomt in je hersenen. STOP! Praten is veel leuker, gezelliger, gezonder, goedkoper én belangrijker.

Uitgelichte afbeelding: CC by Victor

Deel op sociale media:

Geef een reactie