Hier moet je op letten bij 40 Dagen Zonder Vlees

De mediahype 40 Dagen Zonder Vlees is begonnen en dat wil zeggen dat heel wat mensen gedurende 40 dagen stoppen met vlees eten. Maar is het wel gezond om er zo abrupt mee te stoppen en er na 40 dagen gewoon opnieuw mee te beginnen? REVIVE ging op bezoek bij diëtiste Anja Van der Borght uit Mechelen, om een antwoord te zoeken op deze vragen.

Van de ene op de andere dag stoppen heel wat mensen met het eten van vlees. Iets dat volgens Anja Van der Borght niet zo een groot probleem hoeft te zijn. “Het is mogelijk om te stoppen met vlees, maar dan is een goed evenwicht in je voeding wel belangrijk. Er moet voldoende variatie in zitten, om toch alles binnen te krijgen wat je nodig hebt.”

 

VOOR: Bereid je voor

Voordat je begint aan 40 Dagen Zonder Vlees, moet je er wel over nadenken volgens Anja. “Veel mensen starten ermee, zonder te weten wat ze gaan doen. Gaan ze alternatieven zoeken en hun vlees vervangen? Want vervangmiddelen zijn wel noodzakelijk. Je moet weten hoe je ermee moet omgaan voordat je eraan begint.”

Tip van de redactie: 

Waar haal je je nodige eiwitten uit?

  • Eieren
  • Zuivelproducten (zoals magere melk en magere yoghurt)
  • Hazelnoten, quinoa & sojabonen

 

TIJDENS: Varieer je voeding

Voor de mensen die meedoen aan 40 Dagen Zonder Vlees, zijn er volgens Anja voldoende gezonde varianten. “Er zijn bijvoorbeeld vleesvervangers op basis van groenten of peulvruchten. Als je er echt voor openstaat zijn er heel veel mogelijkheden om je vlees te vervangen.” Maar 40 dagen geen vlees eten, brengt ook gevaren met zich mee. “Veel mensen zullen niet voldoende variëren, waardoor hun voeding te eenzijdig wordt. Ze zijn ook geneigd meer vetten en koolhydraten te eten om het vlees te compenseren. Dit terwijl het lichaam ook eiwitten nodig heeft, maar dan uit andere bronnen dan vlees.”

Tip van de redactie: 

Eventuele vleesvervangers

 

“Je kan perfect deelnemen aan 40 Dagen Zonder Vlees, zolang je maar voldoende varieert in je voeding”, volgens Anja Van Der Borght. © Shani Maes

REVIVE vroeg aan Anja ook een lekker, vegetarisch recept. Ze koos voor een spaghetti bolognaise maar dan natuurlijk zonder vlees. “Normaal is spaghetti bolognaise gebaseerd op gehakt, maar dat kan je makkelijk aanpassen door heel veel groeten in de saus te doen en eventueel tofu in plaats van gehakt te gebruiken. Als je echt alleen bij groenten wil blijven, kan je bonen of kikkererwten in de saus doen. Op die manier heb je toch nog eiwitten binnen.”

 

Recept (veganistische spaghetti bolognaise met tofu):

Benodigdheden 2 personen 

  • 1 grote ui
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels olie
  • 1 pakje tofu-gehakt (ongeveer 180 gram)
  • 1 blik bruine linzen (ongeveer 400 gram)
  • 300 gram spaghetti
  • 1 pakje (ongeveer 400 gram) pastasaus met kruiden
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding (20-30 minuten) 

  • Snij de ui, prei en winterwortel in kleine stukjes
  • Snij de knoflook fijn
  • Verhit de olie in een pan en stoof de groenten met het tofu-gehakt voor ongeveer 5 minuten
  • Bak de linzen een paar minuten mee
  • Kook water voor de spaghetti en doe dat in het water als het kookt
  • Voeg tomatensaus toe aan het linzen-groenten mengsel
  • Laat het linzen-groenten mengsel 10 tot 15 minuten koken, zodat de winterwortel gaar is
  • Zodra alles gaar is, kan je het samen serveren

 

Tip van de redactie: 

Bij dit recept is het lekker om je spaghetti te bestrooien met edelgist. Dit kan je vinden in de natuurvoedingswinkel.

 

NA: Begin met kleine porties

Opnieuw beginnen met vlees eten na 40 dagen, is geen probleem volgens Anja. “Je moet het niet per se terug opbouwen, maar begin ook niet met kilo’s vlees in een keer te eten. Neem gewoon kleine porties, dat is wat ik bij iedereen aanraad.”

Anja doet bewust zelf niet mee aan 40 Dagen Zonder Vlees. “Ik ben er geen voor- of tegenstander van. Ik blijf vlees eten, omdat het een deel is van mijn gezonde voeding. In vlees zitten nutriënten en voedzame stoffen, die goed zijn voor het lichaam.” Maar daarmee wil Anja niet zeggen dat je moet overdrijven in je porties. “Je moet nu geen 200 gram vlees per dag eten, dat eet ik ook niet. Kleine porties zijn voldoende.”

Ook volledig stoppen met vlees eten vindt ze niet noodzakelijk. “Als we vandaag naar onze maatschappij kijken, zien we inderdaad dat we veel te veel vlees eten. Maar als iedereen al in portie zou verminderen, maakt het al een groot verschil. Dan is het volledig schrappen van vlees niet nodig.”

 

Meedoen aan 40 Dagen Zonder Vlees kan dus perfect zonder problemen, maar variëren in je voeding blijft de boodschap. 

Uitgelichte afbeelding: CC by Masahiro Ihara

Deel op sociale media:

Geef een reactie