Opiniestuk: kledingmaat 38 is niet plus-size

Niet in maatje 36 passen, wil niet zeggen dat je plus-size bent. Toch spreekt de modewereld me de laatste jaren enorm tegen, want volgens hen ben je al plus-size vanaf maat 38. En daar is ook Calvin Klein het mee eens, toen ze deze zomer hun allereerste model met een maatje meer aan de wereld toonden. Het model dat ik zag, had helemaal geen maatje meer. Ze had een strakke, platte en zelfs gespierde buik. Noem haar dan ook geen plus-size model.

Droom aan diggelen

Elke dag word ik omringd door graatmagere modellen met ellenlange benen, wanneer ze op tv of ergens online verschijnen. Voor vele jonge meisjes, maar zeker ook volwassen vrouwen zijn het rolmodellen, waar ze waarschijnlijk nooit aan kunnen voldoen en dat maakt hen er niet gelukkiger op. Jonge meisjes hongeren zich uit om eruit te zien zoals hen, want model worden is voor velen onder hen een droom. Maar het modellenleven wordt zó fout voorgesteld. Het is absoluut niet vanzelfsprekend om er zo mager uit te zien en zeker ook niet altijd gezond. De keerzijde van het verhaal zou naar boven moeten komen, zodat alle vrouwen weten dat ze niet aan dat ideaal moeten voldoen.

Plus-size

Enkele jaren geleden werd het plus-size model populair bij grote kledingmerken. De naam is niet echt aantrekkelijk, omdat het meteen duidelijk maakt dat je niet voldoet aan de modellenmaten. Maar het lichtpuntje is dat er eindelijk kleding op de markt is voor vrouwen met normale maten en niet langer alleen voor de gefotoshopte modellen. Eindelijk eens een realistisch beeld.

Maar even later is ook dat realistische beeld doorbroken door het eerste plus-size model van Calvin Klein. Het beeld dat het modelabel de wereld instuurde, schoot bij vele vrouwen in het verkeerde keelgat. Het model had allesbehalve een maatje meer. Ze had maat 38 en werd plus-size genoemd. De bal ging aan het rollen en vrouwen voelden zich opnieuw te dik. Nu heeft zelfs het model met een maatje meer de ‘perfecte’ maten. Hoe moet de normale vrouw dan genoemd worden?

Realiteit alsjeblieft

De media moeten ophouden met een verkeerd beeld te geven en de keerzijde van het verhaal vertellen. Deze ‘perfecte’ modellen worden betaald om er zo uit te zien, zijn er 24 op 24 mee bezig en hebben een personal trainer. Ze hebben middelen die de gewone vrouw zich niet kan veroorloven. Dus vraag ik om ook modellen met realistische maten toe te laten en ze niet langer plus-size te noemen. En als je ze zo noemt, geef hen dan niet maat 38. Geef hen realistische maten, want het percentage van de vrouwelijke bevolking die daadwerkelijk in deze zogenaamde plus-size maten past, is zeer klein. Laat vrouwen opnieuw tevreden zijn met hun lichaam en confronteer hen niet elke dag met idealen die niet gezond en haalbaar zijn. Laat hen gelukkig zijn met wie ze zijn.

 

Uitgelichte foto CC: amenclinicsphotos ac

Deel op sociale media:

Geef een reactie