Kosteloos kamperen onder de blote hemel

Soms slaat de stress toe en moet je er even tussenuit. Sommigen gaan een dagje naar de zee en anderen trekken dan weer de stad in, maar niets is zo rustgevend als de natuur. Daarom trok REVIVE naar een bivakzone in Oud-Heverlee. Hier kan je gratis overnachten in je eigen tent. Door een nacht onder de blote hemel door te brengen, verdwijnt gegarandeerd weer heel wat stress uit je lichaam.

 

Om te verblijven op een camping betaal je al snel honderden euro’s. Daarom trok REVIVE bewust naar een bivakzone. In Vlaanderen zijn er verschillende bivakzones beschikbaar waar je dus gratis terecht kan. Eén daarvan ligt in het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee. Bart De Meuleman is de verantwoordelijke voor deze bivakzone.

“Op een bivakzone zoals Meerdaalwoud gelden enkele basisregels.  Niet meer dan drie tenten en niet meer dan tien mensen tegelijk. Er is ook altijd een pomp aanwezig op de bivakzone.” Uit deze pomp komt geen drinkbaar water. Het is eerder bedoeld als bron om je te kunnen wassen bijvoorbeeld. “Het is dus aangeraden om zelf water mee te nemen, maar er is ook nog een alternatief. Op een kleine wandeling van de bivakzone bevindt zich een waterbron met drinkbaar water”, zegt Bart.

Op zo een bivakzone ben je ook zeker van de nodige rust. “De regels ‘niet meer dan drie tenten’ en ‘niet meer dan tien personen’, zijn er omdat er op die manier geen grote groepen komen overnachten die de rust voor anderen verstoren. De bedoeling van een bivakzone is echt tot rust komen en één zijn met de natuur.”

Ecologisch toilet

Luxe moet je niet verwachten op een bivakzone, want veel sanitair is er niet aanwezig. “Kampeerders kunnen zich logischerwijs niet douchen op de bivakzone, maar we hebben er toch voor gezorgd dat er een ecologisch toilet aanwezig is. Een van de meest gezellige toiletten van Vlaanderen”, zegt Bart. Hij voegt toe dat er ook geen vuilnisbakken zijn. “We vertrouwen erop dat de bezoekers van de bivakzone hun vuilnis terug meenemen naar huis. Als je een blikje cola leegdrinkt, weegt het niks meer, dus zo een last om mee terug te nemen is het niet”. De essentie is dus echt back to basics gaan zonder enige drukte om je heen.

Kampeerliefde 

Kobe De Clerck, een 20-jarige jongen uit Leuven, trok samen met ons naar het Meerdaalwoud omdat hij een echte kampeerliefhebber is. “Ik kampeer al met mijn ouders van toen ik klein was, ik heb in heel mijn leven nog maar één keer in een hotel geslapen.” Zijn kampeeruitrusting is dan ook heel volledig. “We hebben thuis veel kampeermateriaal. Het gaat van verschillende tenten tot een gasvuur en goede trekrugzakken. Hoeveel het juist allemaal heeft gekost weet ik niet, maar alle spullen gaan al jaren mee dus het was zijn geld waard.”

Kobe is van plan om tijdens de zomer met wat vrienden te kamperen op de bivakzone in het Meerdaalwoud. “Ik ben nog nooit op een bivakzone verbleven, maar ik wil het zeker deze zomer eens doen. Ik ben ook van plan om in de toekomst te blijven kamperen.” Kobe houdt zo van kamperen, omdat je bijna heel de dag doorbrengt in de buitenlucht. “Je zit de hele dag buiten in de zon met frisse lucht. Je hebt ook meer de neiging om buiten te komen met slecht weer als je kampeert dan wanneer je in een huisje logeert.”

 

Wil je er dus even kort tussenuit en heb je niet veel budget, dan kan je altijd terecht op één van de vele bivakzones in Vlaanderen. Rust en eenheid met de natuur gegarandeerd.

 

Foto: © Shani Maes

Deel op sociale media:

Geef een reactie