Van rijkdom naar armoede in enkele seconden

De armoede blijft stijgen en er is geen verbetering in zicht. Leo V.H. (57) en Brigitte V. (56) hadden een luxueus leven, totdat alles veranderde. Ze werden beschuldigd van fraude en raakten in de problemen met RSZ (de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid). Ze moeten een boete van 300.000 euro betalen. “We zijn alle twee doodziek van die miserie.” 

Vroeger hadden ze een inkomen van 7000 euro per maand. Ze reden met een firmawagen en hadden geld op overschot. Ze moesten gewoonweg naar niets kijken. Maar dat zorgeloze leven verdween toen Leo en Brigitte controle kregen van RSZ op het bedrijf waar ze werkten, waarvan hun zoon de eigenaar was. “We werden beschouwd als wanbetalers en moesten hierdoor een boete van 300.000 euro betalen. We moeten ongeveer 450 jaar worden om schuldenvrij te zijn.”

Geen lichtpuntje

Leo wilde de realiteit niet meer onder ogen zien, omdat het mentaal allemaal te zwaar werd. “Op een bepaald ogenblik maakte ik een fout. Ik dronk driekwart van een fles rum leeg en ging dan met de auto rijden. Ik wilde gewoon tegen iets aan knallen en niet meer wakker worden.” Leo heeft veel spijt dat hij er niet met zijn vrouw Brigitte over praatte. “Ik weet dat ik bij Brigitte terechtkan, maar ik wilde gewoon wegvluchten van de problemen.”

Voedselpakket

Het koppel moet tegenwoordig rondkomen met een maandloon van 1146 euro. Het gebeurt weleens dat ze maaltijden moeten overslaan en als het geld echt op is, grijpen ze zelfs naar vervallen producten. “Elke week ga ik een voedselpakket halen, maar dat is niet voldoende. Af en toe eten we iets dat al lang vervallen is. Een tijdje geleden aten we een blik stoofvlees dat bol stond, omdat we geen andere keuze hadden. Onze kinderen en kleinkinderen hebben gelukkig nog nooit zoiets te eten gekregen”, zegt Leo. Hij en Brigitte zorgen er altijd voor dat hun kinderen en kleinkinderen vers eten voorgeschoteld krijgen. “Met het weinige geld dat we hebben, gaan we dan eten kopen voor hen. Wij trekken onze plan wel.”

Leo en Brigitte willen dat hun kleinkinderen een zo normaal mogelijk leven leiden. Ze zorgen er altijd voor dat ze met een blij gezicht door het leven gaan, zelfs als dat geld kost. “Onze twee kleinzonen wilden al maanden een fietsje. Wij konden ons dat absoluut niet permitteren, maar ze hebben het wel gekregen. We maakten ze gelukkig en dat is wat telt.”

Mooie momenten

De mooiste momenten voor Leo zijn die met zijn familie. Maar zijn allermooiste moment blijft de dag waarop hij Brigitte leerde kennen. “Moest ik ze niet kennen, was het al lang verkeerd gelopen met mij.” Brigitte en Leo steunen elkaar door dik en dun. “Het moment wanneer wij samen de post openmaken, beseffen we dat we ontzettend veel aan elkaar hebben want onze post is zelden goed nieuws. We moeten samen genieten van alle dingen die we wel hebben. Dat zegt meer dan 100.000 cadeautjes en 200.000 boeketten.” Hij koestert die positieve momenten enorm.

Leo en Brigitte hebben leren omgaan met de situatie. Ze beseffen dat ze gelukkig moeten zijn met de kleine dingen in het leven. Zo hebben ze hun 25e huwelijksverjaardag thuis gevierd met een tas koffie en een klein gebakje. “We moeten het positief bekijken, want er zal nooit een oplossing komen voor onze schulden. Het enige dat we kunnen doen, is de toekomst rooskleurig bekijken en dan slaan we er ons wel door.”

 

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website http://www.zelfmoord1813.be.

Uitgelichte afbeelding: CC by Nikki Buitendijk

Deel op sociale media:

Geef een reactie