Vrouwendag: Martine Luyten, het gezicht achter lunchroom Mar10

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Om deze gelegenheid extra goed in de verf te zetten, interviewde REVIVE de 52-jarige Martine Luyten. Ze is al bijna zes jaar de trotse uitbaatster van Mar10, een lunchroom in Berchem. “Ook al werk ik gemiddeld 12 uur per dag, elke avond heb ik voldoening van mijn job”, zegt ze.

Horeca kriebels

Martine wist al sinds haar tienerjaren dat ze zelfstandige wilde worden. “Toen ik in Antwerpen kwam studeren en er als jobstudente in de horeca aan de slag ging, sprak dat me enorm aan.” De passie om haar eigen horecazaak op te richten groeide al snel. “Mijn eerste horecazaak, Klare Wijn, richtte ik in 1993 samen op met mijn partner. Zo sta je met z’n tweeën toch wel heel sterk. Onze beide ouders hebben ons toen ook financieel gesteund om de zaak te kunnen opstarten.”

 

Lunchroom Mar10

Vrouwendag: Martine Luyten, het gezicht achter lunchroom Mar10
© Florence Wijnen

In 2000 liet ze de horecasector even achter zich om voor haar dochter te zorgen, maar ze bleef werken in de voedingssector. “Plots stond er een pand te huur in mijn straat. Na lang denken hakte ik de knoop door en huurde het. Ik was opnieuw klaar om zelfstandige te worden.” Mar10 opende op 22 maart 2011 de deuren en is nu een echte waarde geworden op de Fruithoflaan in Berchem. “Bij de tweede zaak heb ik heel veel steun gehad van mijn moeder, die er altijd was en er nog steeds is op momenten dat er beslissingen moeten genomen worden”, zegt Martine. 

 

Gestructureerde dagen

Martine vindt zichzelf heel gestructureerd en georganiseerd. Bij haar krijgt een dag zelden de kans om chaotisch te zijn. “Mijn dagen lijken heel erg op elkaar. Op tijd opstaan, mezelf klaarmaken, een beetje boekhouding doen en tegen 9u wandel ik fris en monter naar de zaak.” Een dag bij Mar10 start in de ochtend met koffies, gevolgd door een middagservice waar mensen komen voor een kleine lunch. Nadien ontvangt ze opnieuw koffiedrinkers en rond 17u begint het aperitief. “Later op de avond verwacht ik nog mensen voor het diner. Ik ben gemiddeld rond 21u thuis.” 


Horeca vs. huishouden

Vrouwendag: Martine Luyten, het gezicht achter lunchroom Mar10
© Florence Wijnen

“Ik heb totaal geen probleem om de huishoudelijke taken te volbrengen”, vertelt Martine. “Door elke dag alles goed te plannen, kan je dat perfect onder controle houden. Voor ik in de zaak start, is het huis helemaal netjes.” Avondeten doet ze altijd in de zaak, zodat er geen of amper kook- of afwaswerk aan te pas komt. “Bovendien woon ik aan de overkant van de zaak en verlies ik dus geen tijd met onderweg te zijn.”

Voldoening na werkdag

“Het leukste aan mijn job vind ik het sociale contact met fijne klanten. Ze zijn altijd opgewekt omdat ze een babbeltje kunnen slaan met elkaar bij Mar10. Soms leef ik ook met hen mee, bijvoorbeeld wanneer ze ziek zijn geweest.” Door dat goede contact zijn sommige klanten ondertussen al goede vrienden van Martine geworden. Ook al is het heel druk geweest, ’s avonds heeft ze veel voldoening van haar dag, omdat weer alles goed verlopen is. “Ons team is zo op elkaar afgestemd dat het samenwerken altijd vlot verloopt. Ik vind het leuk dat ik hier geen nachtwerk hoef te doen, waardoor ik toch op een deftig uur thuis ben en nog tijd heb om te ontspannen.”

Mar10 – Fruithoflaan 75, 2600 Berchem

 

Foto’s: Florence Wijnen

Deel op sociale media:

Geef een reactie